Uvažujete o stěhování z městského bytu na chatu, která je vysloveně odstřižena od civilizace? Nachází se například na krásném místě nad řekou s úžasným výhledem, kde je božský klid, a kde si konečně odpočinete http://www.nocleginaslowacji.eu/blog/podebrady-misto-kde-si-odpocinete-i-spravite-srdce od civilizačních vlivů? Pokud pracujete z domova nebo pobíráte důchod a nejste závislí na cestování do města, pak je takové bydlení pro vás ideální. Chaty na takových místech nebývají připojené do distribuční elektrické soustavy. Lidé jsou tu závislí na petrolejových lampách, nebo v lepším případě na generátorech elektrického proudu – benzínových či dieselových agregátech. Toto řešení je vhodné pro spotřebiče s nízkým odběrem elektřiny, ovšem také musíte počítat s hlučností zařízení, což není zrovna komfortní.

fotovoltaika na domě

Jistou možností, jak tu zajistit příjemné bydlení, je fotovoltaika. Existují systémy, kterým se přezdívá „ostrovní“, což znamená, že jsou jakýmsi ostrovem vlastní existence v moři. Ostrovní fotovoltaika s akumulační baterií fotovoltaiky dodává elektrickou energii vaší domácnosti po celý rok. Zařízení je stavěno tak, aby kompenzovalo i nižší výkon slunečního záření a v tu dobu dodávalo elektřinu z baterií.

fotovoltaické panely

Ostrovní fotovoltaika je tedy skutečně plně nezávislá na distribuční soustavě, a dokonce je možné na ni získat státní dotaci, musíte však dodržet určité podmínky dotačního programu, ovšem pokud máte chatu i s trvalým pobytem a chcete tu bydlet natrvalo a zařízení využívat dlouhodobě, neměl by to být problém. Fotovoltaikou lze zároveň prostory přitápět a ohřívat užitkovou vodu v bojleru nebo zařízení využít pro ohřev vody v bazénu. Pokud potřebujete zjistit podrobnosti o ostrovních systémech, měli byste kontaktovat odborníky, kteří v rámci bezplatného poradenství nabídnou vhodná řešení právě pro váš konkrétní případ. Schůzku uspořádejte u vás doma, aby bylo lépe zřetelné a zřejmé, jaké možnosti tu máte k dispozici.